Guide

Odla Vindruvor

Österlen jämförs ofta med Provence mycket för det böljande landskapet och speciella ljuset. I likhet med Medelhavets Riviera ringas kusten in av gnistrande vita stränder. När man besöker Provence där man kan konsten att odla vindruvor är det enkelt att besöka och uppleva vingårdar på nåra håll. Cykeln tar dig mellan närproducerade livsmedel och härliga viner. Jag har alltid haft en dröm om att själv odla vindruvor i Frankrike eller Italien men den drömmen har nu förflyttats till Skillinge på Österlen. Här tar vi det lika avslappnat med slow living och slow cooking. Charmiga byar och öppet landskap med närhet till prisbelönta restauranger och caféer precis som på kontinenten. Bara en sak som fattas. Närproducerat vin av hög klass och en egen vinregion med gårdsförsäljning. Odla vindruvor är fantastiskt kul och jag hoppas fler kan bli inspirerade att följa med på resan och bygga en unik upplevelse tillsammans.

Nära handarbete med plantorna och vinrankorna för att odla vindruvorna

Val av druvor

De vanligaste och mest kända internationella druvsorterna hittar man sällan på svenska vingårdar. Istället dominerar ofta korsningar framtagna i främst Tyskland som är frostbeständiga och utvecklar socker och aromer tidigt på säsongen. Enligt min mening är detta perfekt då vi kan skapa en egen karaktär med unika druvor i en växtzon som endast existerar på Österlen. Jag har valt att plantera vindruvor och odla vindruvor av Solaris druva och Regent druva då dessa passar klimatet och har riktigt fina egenskaper som gör att jag kan ägna mig åt ekologisk vinodling utan bekämpningsmedel.

Solaris druva

Odla vindruvor och Vinodling av sorten solaris druva

Typ av druva: Grön hybrid
Korsning: Merzling x Gm 6493
Ursprung: Freiburg, Tyskland
Härdighet: Bra
Växtkraft: Stor
Mognar: Tidigt (september)

Den gröna druvan Solaris har visat sig fungera klart bäst för svensk vinodling och det är också den vanligast förekommande. Aromerna i Solaris druva påminner om Sauvignon blancs och ger viner med fruktiga aromer med medelhög syrenivå. Solaris druvan är ett resultat av ett program inriktat på att ta fram sjukdomsresistenta druvsorter, och den har god motståndskraft mot angrepp från svamp. Det är en mycket vinterhärdig druvsort och lämpar sig därför perfekt när man ska odla vindruvor. Druvan kom till 1975 i Freiburg genom att korsa druvsorten Merzling med Gm 6493 (korsning mellan Zarya Servera x Muscat Ottonel). Solaris är godkänd att odla som äkta Vitis vinifera.

Regent druva

Odla vindruvor och Vinodling av sorten regent druva

Typ av druva: Blå hybrid
Korsning: Silvaner, Muller-Thurgau och Chambourcin.
Ursprung: Geilweilerhof, Tyskland
Härdighet: Bra
Växtkraft: Medelstor
Mognar: Okotber

Regent är en fin rödvinsdruva som är relativt lättskött. Druvan är lite känsligare för vind och bör planteras i lä för skydd mot vind. Då den inte har samma växtkraft som Solaris kan den vissa år få lite problem att blomma, bland annat beroende på knoppsättningen året innan. Ger ett aromatiskt vin som kan påminnas lite om ett sydeuropeiskt vin. Regent druvan anses även vara en god ätdruva och är därför ett bra val när man ska odla vindruvor. Planteras en hel del i Tyskland då den är klassad som Vitis vinifera, vilket gör att den är godkänd för produktion av kvalitetsvin enligt tyska lagar. §

Bygg upp Vingårdens layout

Det finns många olika ”träningssystem” i världen för att odla vindruvor effektivt och valet beror ofta på klimat, kultur och markförhållanden, samt typen av druvor. För att få ekonomi i vinodling är det viktigt att plantera maximalt antal vinrankor per rad och hektar. Detta är lättare i varma länder med mycket sol och varmt klimat. I vårt nordliga fuktiga klimat innehåller jorden en del mögelsporer, som kan växa upp sätta sig på bladen vilket innebär att desto högre vinrankor desto mindre risk för sjukdom. I södra Europa kan det vara precis tvärtom där marken är väldigt torr och rankorna kan växa lågt och dra nytta av jordens värme. En annan viktig faktor att ta hänsyn när man ska odla vindruvor är vårt mildare nordliga klimat med färre soltimmar som gör att vi måste bygga vår vingård med utgångspunkt att maximera solljus på bladen.

Vingårdens Layout och uppbyggnad av Henriksdals Vingård

Odla Vindruvor - Ett år på en svensk Vingård

Svensk vingård och vinodling

Här beskrivs ett år på Henriksdals vingård. På södra halvklotet förskjuts arbetsuppgifterna med upp till sex månader.

Januari-Mars

Under denna period vilar våra vinrankor. Skotten som förra året var gröna har nu tappat sina blad och ändrat färg till brunt. Det är tid för att beskära vinrankorna. I vår region finns det risk för vårfrost och därför väljer jag att göra vinterbeskärningen så sent som möjligt för att fördröja knoppningen. Jag passar även på att spänna vajrar och ersätta skadade pålar.  

April-Maj

En fantastisk period tar sin början med stigande temperatur som gör att knopparna växer och täcks av luddiga blad som skyddar dem mot kyla. Med tiden brister knopparna och växlighet börjar synas mellan raderna. Under första åren håller jag gångarna mellan plantorna helt fria från växlighet för att maximera näring till de unga plantorna. Därefter är det viktigt att hålla gräset eller val av växlighet kortklippt kommande år för att det inte ska binda kall luft. Temperaturer under -3 grader kan nämligen döda de unga skotten och då riskerar vi att förlora hela skörden.

Juni-Juli

Under denna period jobbar vi mycket med att binda upp skotten som börjat ta fart längst vajrar för att skapa ett öppet bladverk som främjar fotosyntesen och minskar risken för svampinfektion. Sommarbeskärning upprepar vi regelbundet under säsongen för att sidoskotten inte skall få övertag och ta energi från plantan. Blommorna börjar sin utveckling och min viktigaste uppgift blir att klippa bort skott för att styra vinrankans energi till blommorna för att få en högre avkastning.

Juli-Augusti

Det är viktigt i svala klimat som Sverige att exponera vindruvorna och plocka bort blad som är i vägen. Solljus stimulerar druvorna och ökar sockerhalten och produktion av pigment. Druvorna börjar mogna och märks tydligast på de blå druvsorterna som ändrar färg från grönt till blått. Gallring av klassar tar emot men måste göras anser vi för att skapa en så hög kvalité som möjligt. Huvudregeln är att behålla den nedersta klassen och klippa bort högre belägna klasar.

September-Oktober

Att odla vindruvor under denna period består huvudsakligen i att övervaka druvorna för att hitta rätt dag för skörd och verkställa den på ett optimalt sätt.

November-December

Allting är nu tyst och stilla ute bland vinrankorna. Eventuell berikning av jorden med kompost eller gödsel sker nu så det finns tid för allt att brytas ner och ge sina näringsämnen till vingården.

Henriksdals Vingård

Ekologisk svensk vinodling med en stor portion passion

Kontakt

Henriksdals vingård
Hoby 2315
276 36 Borrby
0733-269759
info@henriksdalsvingard.se

©Henriksdals vingård 2019