Guide

Plantera vinrankor

Dagen före plantering står buntarna av vinstockar i lådor där rötterna täcks av vatten. När vi planterar vinrankor lämnar vi aldrig lådorna med plantorna i varmt solljus. Den klart vanligaste orsaken till misslyckande när man ska plantera vinrankor är att de torkar ut dagarna före plantering.

Första steg i plantering av vinrankor och förberedande av jorden på Henriksdals Vingård
Play Video

Plantera Vinrankor - Sex steg

Steg 1:
Som första steg i processen att plantera vinrankor gräv ett hål som är cirka 48cm djupt och 20cm diameter. Om så önskas och beroende på markegenskaper så kan man addera lite gödsel eller kompost.

Steg 2:
Toppen på plantan ska vara cirka 5-8cm över marknivån, företrädesvis 7 cm. Sticken den upp mer över marknivån finns det riks för att en så ung vinstock torkar ut.

Steg 3:
Formera en liten jordhög längst ner i hålet i mitten (5-10cm) och sätt botten av plantan på denna så att rötterna sen kan fint vila ner mot botten. Detta gör vi för att inte pressa rötterna rakt ut på en plan yta så de lättare ska jobba sig neråt i marken.

Steg 4:
Täck rötterna försiktigt med jord och fyll igen hålet. Tryck lite lätt på toppen men inte för hårt. då det kan orsaka skada.

Steg 5:
Sätt fast din odlingspinne i stål och fäst den mot understa tråden ordentligt. Bind sen fast din vinplanta mot pinnen gediget så den klarar hårt väder och har ett stadigt stöd för att växa.

Steg 6:
Ge plantorna därefter en gång rikligt med vatten. Vi brukar skapa en liten krater med händerna innan bevattning så vattnet stannar nära plantan och sjunker in fint. Första säsongen brukar vi vattna några gånger men därefter är torka inga problem alls i vårt klimat.

Vi köper våra plantor direkt från Tyskland och de kommer i en bunt av 25st och är ca 54cm långa med EC Plant Passport. Toppen av plantan är beskuren och innehåller två knoppar. Vaxet som finns runt plantan ska lämnas på plats eftersom det skyddar från uttorkning. De nya knopparna kommer att pressa sig igenom vaxet när de växer. Efter processen att plantera vinrankor påbörjas tar det cirka två veckor innan knoppar börjar växa och det beror på chocken plantan får vid plantering.

Plantera Vindruvor - Förbered Jorden

Det är alltid viktigt att förbereda jorden när man ska plantera vindruvor, speciellt om det är på en tidigare hästhage som hos oss. Det är ofta väldigt kostnadseffektivt att anlita en lokal bonde eller entreprenör med rätt maskiner, speciellt när det handlar mindre odlingar. Året innan plantering under sensommaren när marken är hård kör vi över jorden med en ”sub-soiler” som klyver rötter buskar, ogräs eller anliggande träd på djupet. Bilden på en ”sub-soiler” här är från Österlen Sparris som i sin tur lånat den från Tyskland då de kan vara svåra att få tag i Sverige. Metoden tillåter även luft och regn att nå ner i jorden. Kör över marken två gånger i motsatt riktning och d är redo att plantera vinrankor.

Sent på hösten eller tidig vinter plöjer vi marken djupt vilket ger växtligheten som vänts god tid att brytas ner och omvandlas till näring. I mars månad innan plantering kör vi över marken ordentligt med en harv som jämnar ut och rensar ogräs. Slutligen innan plantering i takt med att växtlighet börjas synas är det en bra ide att köra över med en jordfräs. Nu är vi redo att sätta ner stolpar och bygga vår layout.

Henriksdals Vingård

Ekologisk svensk vinodling med en stor portion passion

Kontakt

Henriksdals vingård
Hoby 2315
276 36 Borrby
0733-269759
info@henriksdalsvingard.se

©Henriksdals vingård 2019