Vinodling
Ända sedan jag var 23 år gammal och trampade vindruvor i badkaret i min studentlägenhet och experimenterade med att framställa eget vin, har det funnits en stark längtan för vinodling och att plantera vindruvor på vackra Österlen. Som entreprenör har jag utan tidigare erfarenhet verkat framgångsrikt i olika branscher. Min viktigaste lärdom är utan tvekan att med äkta passion och stenhård vilja går det att förändra en hel bransch. Syftet med denna portal är att dela min resa på vägen och kanske inspirera fler att ta steget att upptäcka börja med vinodling. Mitt långsiktiga mål är att skapa ett internationellt högklassigt vin utifrån helt ekologiska och miljövänliga principer.
Svensk Vinodling
Går det verkligen att odla vindruvor på friland i Sverige? Jag har fått den frågan mer än en gång. Sverige ligger trots allt utanför de breddgrader som traditionellt anses vara lämpliga för vinodling. Närhet till det tempererade havet är en förutsättning. Ni hittar därför Henriksdals vingård på odlingstäta Österlen, utanför fiskebyn Skillinge. Gården ligger i en perfekt svacka med gott om skydd av träd mot vind. Det är ingen slump att majoriteten av alla svenska vingårdar hittas nära kusten i Skåne och Halland. Det vi saknar i form av värme kompenseras av de mycket långa och ljusa dagarna under växtsäsongen. Faktum är att vårt svala klimat resulterar i viner med hög, markerad syra som är perfekt för vita viner, framförallt mousserande. Trots relativt goda förutsättningar krävs mycket arbete på svenska vingårdar för en lyckad vinodling. Ständig skötsel, tuktning av bladverket, gallring av klasar och kärlek till plantorna. Sverige blev officiellt ett vinland 1999 enligt EU och sen dess gavs då kommersiell möjlighet att producera vin.
Ekologisk vinodling på Henriksdals vingård
Henriksdal är en liten egendom i dagsläget med stor vingårdspotential och har därför råd att bedriva ekologisk vinodling jämfört med stora producenter som odlar i industriell skala och säljer stora mängder billigt vin. Ekologisk vinodling innebär kort och gott att man inte använder kemikalier framställda på konstgjord väg. Målet för oss är att stimulera vingårdens mikrobiologiska liv i motsats till att använda industriellt framtagna medel som kan vara giftiga för jorden och orsaka obalans, för att inte tala om miljöpåverkan för att framställa dessa ämnen i fabrik. De två vanligaste sjukdomarna är mjöldagg och gråmögel. Jag har fokus på att jobba med förebyggande åtgärder precis som med alla sjukdomar. En ostressad planta, alltså en planta som inte tvingats bära för mycket frukt och som fått rätt mängd näringsämnen och vatten är mer motståndskraftig. Det svenska milda klimatet tillsammans med val av resistenta plantor gör att sjukdomar är relativt ovanligt i vår växtzon. Det finns idag dessutom helt naturliga bekämpningsmedel om olyckan skulle vara framme som Frutogard och natriumkarbonat (bakpulver), som hjälper bra mot mjöldagg och ger plantan näring direkt via bladverket.
Kontakt
Henriksdals vingård
Hoby 2315
276 36 Borrby
0733-269759
info@henriksdalsvingard.se
Mer information
©Henriksdals vingård 2019